082 810 000

Pomoč in podpora

pogosta vprašanja

televizija

Televizija

Kako si nastavim kanale na televizijskem sprejemniku?
Nastavitev kanalov je odvisna od vašega televizijskega sprejemnika in je predstavljena v navodilih za delovanje vašega televizijskega sprejemnika. V primeru, da vam ne uspe nastaviti željenih programov in da imate doma shranjena navodila od televizijskega sprejemnika, vam lahko to uredi naša tehnična služba proti plačilu po ceniku.

• Spremembe v programski shemi televizije
Ali lahko sprejemljam televizijske programe na dveh ali več televizijskih sprejemnikih?
Lahko, kabelska televizija ni odvisna od oddaljenosti naročnika do operaterjevega vozlišča.
Ali lahko na mojem televizijskem sprejemniku gledam digitalno televizijo?
Vaš televizijski sprejemnik mora imeti vgrajen digitalni sprejemnik DVB-C. V primeru, da tega nima, potrebujete dodatni digitalni sprejemnik (setup-box), ki ga lahko dobite pri nas.
Ali lahko na mojem televizijskem sprejemniku gledam tudi plačljive televizijske programe?
Lahko, a vaš televizijski sprejemnik mora imeti vgrajen digitalni sprejemnik DVB-C. Dodatno potrebujete še t.i. CAM modul s CONAX dekodirnikom, ki ga lahko dobite pri nas.
Ali za sprejem digitalne televizije lahko uporabim osebni računalnik?
Da, če ima vaš računalnik TV kartico z DVB-C kanalnikom in ražširitveno režo za PCMCIA modul.
Kako vključiti prilagojene podnapise za slabovidne in na katerih programih so omogočeni?
Televizija Slovenija je uvedla novo storitev zvočnih podnapisov in opisov na dodatnem zvočnem kanalu, ki omogoča kakovostnejše spremljanje TV vsebin slepim in slabovidnim uporabnikom. Na dodatnem zvočnem kanalu so v izbranih oddajah originalnemu zvoku oziroma osnovnemu zvoku sočasno dodani zvočni podnapisi ali zvočni opisi. Storitev je namenjena uporabnikom z okvaro vida. Kadar zvočni podnapisi ali zvočni opisi niso na voljo, je zvok na dodatnem zvočnem kanalu enak kot na osnovnem.

Kaj omogoča dodatni zvočni kanal?
Zvočni podnapisi omogočajo sledenje tujejezičnim delom programa. Podnapisi v sliki se s pomočjo sinteze govora predvajajo zvočno. Zvočni opis je prevod slike v besedo. Pripovedovalec med premori, opisuje, kaj se dogaja v sliki. V zvočnem opisu so v besedo prenesene vizualne podobe oziroma dogajanje v sliki, ki je ključno za celostno dojemanje vsebine ali poteka zgodbe določenega avdiovizualnega dela.

Katere televizijske vsebine so opremljene z dodatnimi zvočnimi prilagoditvami?
Z zvočnimi podnapisi so opremljeni tujejezični pogovori in prispevki dnevnoinformativnih oddaj, med katere sodijo: Poročila, Prvi dnevnik, Poročila ob petih, Dnevnik in Odmevi, Studio 3 in nekatere druge. Z zvočnimi opisi so opremljene izbrane dokumentarne in igrane oddaje slovenske produkcije, ki so primerne za zvočno opisovanje. To pomeni, da imajo dovolj prekinitev v originalnem besedilu, ki jih je mogoče zapolniti z zvočnim opisom dogajanja v sliki.

Televizija Slovenije v prihodnje načrtuje, z zvočnimi podnapisi opremiti tudi dokumentarne in igrane oddaje ali filme tuje produkcije ter tiste dokumentarne in igrane oddaje ali filme slovenske produkcije, ki vsebujejo podnaslovljene tujejezične dele.

Na katerih programih je dodatni zvočni kanal na voljo?
Dodatni zvočni zapis je na voljo na programu SLO 1 HD (programsko mesto 200) in SLO 2 HD (programsko mesto 201).

Nastavitve vklopa dodatnega zvočnega kanala
Nastavitev dodatnega zvočnega kanala je odvisna od sprejemnega aparata, preko katerega se prejema signal TV Slovenija. Navodila za posamezne televizijske sprejemnike najdete na spletnem naslovu https://www.rtvslo.si/dostopno/navodila - pod rubriko Sprejemne naprave.

Na sprejemnikih znamke Technisat se najprej postavite na program SLO 1 HD (200) oz. SLO 2 HD (201), nato pritisnete tipko OPT na desni strani daljinca ter s smerno tipko navzdol oz. navzgor izberete zvok Finsko, ki ga potrdite s tipko OK.

Na sprejemnikih znamke GLOBO in SKYMASTER se najprej postavite na program SLO 1 HD (200) oz. SLO 2 HD (201), nato pritisnete belo tipko AUDIO na levi strani daljinca ter s smerno tipko navzdol oz. navzgor izberete zvok fin, ki ga potrdite s tipko OK.

Na sprejemnikih znamke AMIKO se najprej postavite na program SLO 1 HD (200) oz. SLO 2 HD (201), nato pritisnete rdečo tipko AUDIO na levi strani daljinca ter s smerno tipko navzdol oz. navzgor izberete zvok fin, ki ga potrdite s tipko OK.

* Nastavitev se uporabi samo za čas, ko ste na izbranem kanalu. Ko program zapustite, morate postopek vključitve zvočnega kanala ponoviti.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na 082 810 000, izbor številka 2 – tehnična pomoč.

 

internet

Internet

Kakšen naslov IP pridobim ob sklenitvi naročniškega razmerja?
Ob sklenitvi naročniškega razmerja se vam dodeli statičen IP naslov.
Kateri so vaši DNS strežniki?
DNS strežniki so:
ns1.krs.net (109.123.0.10)
ns2.krs.net (109.123.0.20)
Kakšne so nastavitve za elektronsko pošto @krs.net ?
Strežnik za prihodno pošto (POP3): pop3.krs.net
Strežnik za odhodno pošto (SMTP): smtp.krs.net
Kje lahko dobim dodatni e-poštni naslov?
Za kreiranje dodatnega poštnega naslova/predala je potrebno poslati e-mail na naslov podpora@krs.net
Kje lahko pregledujem svojo e-pošto preko spletnega vmesnika?
Dostop do spletne pošte se nahaja na naslovu https://posta.krs.net/.
Kje lahko spremenim geslo za poštni predal?
Geslo lahko spremenite na spletnem naslovu https://posta.krs.net/servis/.
Pozabil sem geslo za dostop do spletne pošte, kako ga lahko ponovno pridobim?
Obrnete se lahko na našo tehnično podporo, ki je dosegljiva na telefonski številki 082 810 000 in elektronskem naslovu podpora@krs.net.
Ali imam lahko priključenih več računalnikov na internet?
Da. Z uporabo usmerjevalnika (routerja) lahko priklopite več računalnikov/naprav na en kabelski modem oz. CPE.
Kje lahko preverim internetno hitrost?
Informativno hitrost internetne povezave lahko preverite na spletni strani http://akostest.net. Za zanesljivejši rezultat računalnik preko kabla povežite z modemom ter izključite vse ostale naprave, ki bi lahko vplivale na rezultat preizkusa. Meritev zaženite večkrat dnevno v različnih časovnih obdobjih (npr. zjutraj, opoldne in zvečer). Če menite, da vaša hitrost dostopa do interneta ne dosega zagotovljenih pogodbenih hitrosti v vašem paketu, pokličite našo tehnično podporo na telefonsko številko 082 810 000.
Kaj vpliva na hitrost internetnega dostopa?
Tip povezave med modemom in vašim računalnikom (žični/brezžični dostop)
Najbolj zanesljiva povezava je neposredno s mrežnim UTP kablom. Če uporabljate brezžični usmerjevalnik (WIFI), na hitrost interneta občutno vpliva razdalja med usmerjevalnikom in vašo napravo (računalnik, tablica, telefon), sploh, če je vmes še dodatna stena ali ovira. Motnje lahko povzroča tudi kakšna druga brezžična naprava v neposredni bližini, ki deluje na istem kanalu.
Število uporabnikov na enem priključku

Uporabniki/naprave, ki uporabljajo isti internetni priključek, si delijo skupno pasovno širino. Če naprava enega uporabnika zasede vso pasovno širino (npr. torrent, P2P), lahko povzroči počasno delovanje interneta na drugih napravah.
Dodatno lahko omejijo hitrost prenosa tudi:
- zmogljivost računalnika,
- zmogljivost vašega usmerjevalnika, predvsem kadar gre za brezžično povezavo (npr. podpora standardu 802.11n ali 802.11ac),
- druge aplikacije, ki so aktivne in uporabljajo internetno povezavo (npr. vklopljen protivirusna zaščita, izmenjava datotek, torrent, posodobitve).

 

telefonija

Telefonija

Ali lahko obdržim obstoječo telefonsko številko?
Lahko obdržite svojo telefonsko številko, vendar mora biti v času prenosa v omrežje KRS aktivna, zato priporočamo, da v skladu s splošnimi pogoji trenutnega operaterja poravnate vse svoje zapadle obveznosti in ne prekinjate naročniške pogodbe med prenosom.
Kako prenesem obstoječo telefonsko številko?
V omrežje KRS jo prenesete s postopkom prenosa telefonske številke. Za ta postopek je potreben obrazec za prenos telefonske številke.
Ali lahko uporabljam storitev z vsakim telefonskim aparatom?
Uporabite lahko že obstoječ analogni telefonski aparat s tonskim izbiranjem. ISDN telefonski aparati v omrežju KRS ne delujejo.
Ali lahko prejemam in pošiljam fakse?
Lahko, vendar vam priporočamo, da se pred tem posvetujete z našo tehnično podporo.
Ali je možno na vašo telefonijo priklopiti alarm?
Priklop alarmne naprave je možen, vendar ga odsvetujemo zaradi tehničnih specifikacij in odvisnosti delovanja od električne energije.
Kje lahko preverim seznam svojih klicev?
Seznam klicev lahko preverite na spletnem naslovu http://dt.krs.net/. V primeru, da še niste prejeli uporabniškega imena in gesla, se obrnite na našo tehnično podporo.
POMOČ NA DOMU

  • vzpostavitvi internetne povezave,
  • nastavitvi računalnika in programske opreme,
  • priklopu računalniške periferije (tiskalnika, HD, fotoaparat …), arhiviranju podatkov,
  • priklopih in nastavitvi TV sprejemnikov ter pametnih telefonov in ostalih multimedijskih naprav (XBOX, PLAYSTATION, SMART TV …).

Telefonska številka: 082 810 000
URADNE URE: po predhodnem dogovoru

Pomoč na domu - cenik